KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYET'İNDE BAZI OTELLERDE ÇALIŞAN PERSONELLERİN BESİN GÜVENLİĞİ VE HİJYENİ HAKKINDA BİLGİ DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ / SEDA ESKİOCAK ; TEZ DANIŞMANI DR. AYŞE OKAN

Yazar: Katkıda bulunan(lar):Dil: Türkçe 2024Tanım: 65 sheets; +1 CD ROM 30 cmİçerik türü:
  • text
Ortam türü:
  • unmediated
Taşıyıcı türü:
  • volume
Konu(lar): Tez notu: Thesis - Cyprus International University. Institute of Education and Research Nutrition and Dietetics Özet: Bu çalışma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki bazı otellerde çalışan personellerin besin güvenliği ve hijyeni hakkında bilgi düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 47’si kadın, 121’i erkek olmak üzere çeşitli departmanlarda çalışan 18-65 yaş arası 168 otel personeli katılmıştır. Çalışma gönüllülük esasıyla yüzyüze anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Nisan 2023 – Temmuz 2023 tarihleri arasında Genel Bilgiler anketi, Hijyen Algısı Ölçeği ve Besin Güvenliği Bilgi Testi’nin içeren anket formu uygulanmıştır. Katılımcıların besin güvenliği ve hijyeni üzerine sertifika alma durumunun besin güvenliği bilgisi üzerinde anlamlı istatistiksel fark yarattığı ve besin güvenliği ve hijyeni üzerine sertifika sahiplerinin de besin güvenliği bilgi düzeyinin anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Katılımcıların iş yerindeki pozisyonlarına göre hijyen algısı toplam puanları üzerinde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu ve besinlerle yakın ilişki içinde olan aşçıbaşı ve garson pozisyonundaki katılımcıların mutfak araç-gereç hijyeni konusunda hijyen algılarının daha yüksek olduğu, buna karşın besin hijyeni ve personel hijyeni açısından diğer pozisyonlara göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı görülmüştür (p>0,05). Görev süresi besin güvenliği bilgi düzeyi ile pozitif korelasyon gösterirken hijyen algısı ile anlamlı bir ilişkisi bulunmamıştır. Eğitim düzeyi ve hijyen algısının arttıkça besin güvenliği bilgi düzeyine pozitif yönde olumlu etki yaptığı saptanmıştır. Sonuç olarak otelde çalışan tüm personellerin besin güvenliği ve hijyeni üzerine eğitim alması ve sertifikalandırılması önerilmektedir. Otellerde çalışmakta olan personelin besin güvenliği ve hijyenine ilişkin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Materyal türü: Thesis
Mevcut
Materyal türü Geçerli Kütüphane Koleksiyon Yer Numarası Kopya numarası Durum Notlar İade tarihi Barkod Materyal Ayırtmaları
Thesis Thesis CIU LIBRARY Depo Tez Koleksiyonu YL 3327 E85 2024 (Rafa gözat(Aşağıda açılır)) C.1 Kullanılabilir Nutrition and Dietetics T3744
Suppl. CD Suppl. CD CIU LIBRARY Görsel İşitsel Tez Koleksiyonu YL 3327 E85 2024 (Rafa gözat(Aşağıda açılır)) C.1 Kullanılabilir Nutrition and Dietetics CDT3744
Toplam ayırtılanlar: 0

Thesis - Cyprus International University. Institute of Education and Research Nutrition and Dietetics

Bu çalışma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki bazı otellerde çalışan personellerin besin güvenliği ve hijyeni hakkında bilgi düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 47’si kadın, 121’i erkek olmak üzere çeşitli departmanlarda çalışan 18-65 yaş arası 168 otel personeli katılmıştır. Çalışma gönüllülük esasıyla yüzyüze anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara Nisan 2023 – Temmuz 2023 tarihleri arasında Genel Bilgiler anketi, Hijyen Algısı Ölçeği ve Besin Güvenliği Bilgi Testi’nin içeren anket formu uygulanmıştır.
Katılımcıların besin güvenliği ve hijyeni üzerine sertifika alma durumunun besin güvenliği bilgisi üzerinde anlamlı istatistiksel fark yarattığı ve besin güvenliği ve hijyeni üzerine sertifika sahiplerinin de besin güvenliği bilgi düzeyinin anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05).
Katılımcıların iş yerindeki pozisyonlarına göre hijyen algısı toplam puanları üzerinde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu ve besinlerle yakın ilişki içinde olan aşçıbaşı ve garson pozisyonundaki katılımcıların mutfak araç-gereç hijyeni konusunda hijyen algılarının daha yüksek olduğu, buna karşın besin hijyeni ve personel hijyeni açısından diğer pozisyonlara göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı görülmüştür (p>0,05).
Görev süresi besin güvenliği bilgi düzeyi ile pozitif korelasyon gösterirken hijyen algısı ile anlamlı bir ilişkisi bulunmamıştır.
Eğitim düzeyi ve hijyen algısının arttıkça besin güvenliği bilgi düzeyine pozitif yönde olumlu etki yaptığı saptanmıştır.
Sonuç olarak otelde çalışan tüm personellerin besin güvenliği ve hijyeni üzerine eğitim alması ve sertifikalandırılması önerilmektedir. Otellerde çalışmakta olan personelin besin güvenliği ve hijyenine ilişkin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Araştırmaya Başlarken  
  Sıkça Sorulan Sorular